Hızla değişen hava koşullarıyla araçların verdiği tepkiler de değişiklik gösterebilir. Genellikle soğuk hava ve yoğun yağışlarla araçlar kış koşullarında zorlu yollarda oldukça zorlanırlar. Kışın araç kullanımı için araçların sağlıklı çalışmaya devam edebilmeleri için de aslında kış gelmeden evvel gerekli bazı bakım ve kontrollerinin eksiksiz yapılması gerekir.
Kışlık araç bakımında ilk yapılması gereken motor bakımıdır. Ayrıca V kayışı da kontrol ettirilmeli ve gevşekse gerekli ayarlamalarla gerdirilmelidir. Motor yağının değişimi kış gelmeden yaptırılmalıdır.
Motor soğutma suyundaki antifriz miktarı kontrol ettirilmelidir. Antifrizi yeterli olmayan motor soğutma suyu, aşırı soğuklarda donarak motor bloğuna zarar verecektir. Yaz aylarında çok sık kullanılmayan silecekler ise kışın başında kontrol edilmelidir. Hava şartlarına bağlı olarak sertleşen silecekler arap sabunu ile silinerek biraz yumuşatılmalıdır. Sileceklerin yanında silecek suyu da eklenmeli ve silecek suyuna antifrizli silecek suyu eklenmelidir.
Araçların yola sağlam tutunmasını sağlayan lastikler ise kış aylarında çok daha önemlidir. Çünkü aşırı yağışlardan ve buzlanmadan dolayı sürtünme yollara göre azalmaktadır. Bu durumda lastiklerin yola olabildiğince iyi tutunmaları gerekir. Lastiklerin havası, basıncı ve diş durumu mutlaka kontrol edilmelidir.
Belki başlı bakımların yanında buji, balata ve diskler, hava ve polen filtreleri, farlar ve araçların diğer elektrik tesisatları da dikkatli olarak kontrol edilmelidir. Ayrıca otomobillerde kar zinciri, buz çözücü ve buz kazıyıcı gibi kışlık bakım ürünlerinin de bulundurulması önemlidir.
Zorlu Yollarda Araç Kullanma Teknikleri
Arazide ya da dağlık yıllarda araç kullanmak pek çok kişinin tutkusu olabilir. Peki, zorlu ve bozuk yollarda araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle bir arazi taşıtınız varsa yani SUV/4×4’ ünüzün performansını ve yeteneklerini hafife almayın ve gücünden faydalanın. Ancak tüm SUV/4×4 araçlar yol dışı ağır ve zorlu sürüşe uygun ekipmana sahip değildirler.
Arazi yolları veya bozuk yollarda sürüş genelde yavaş bir düzeydedir. Bu gibi durumlarda mutlaka gaza basma arzunuzu dizginleyin. Hareket alana kadar gaz pedalına hafifçe basarak aracınızın saplanma tehlikesinin önüne geçmeniz önemli bir noktadır.
Yoğun çamurlu ve çukurlu yollar, tüm arabalarda zeminden dolayı bir alt vitese geçmek gereklidir ve böylelikle kontrol sağlayabilirsiniz. Ancak, çamurlu ve ıslak zeminlerde ani ve sert fren yapmaktan elinizden geldiğince kaçının. Aniden durmak saplanmanıza veya yolda kaymanıza sebep olur.
Küçük çukur, tümsek veya kütüklerin üzerinden geçerken üç tekerleğin dördüncü tekerliğin geçişine yardımcı olacağı bir açıyla geçmeye çalışın. Dik ve sert yamaçları tırmanırken maksimum güç ve yol tutuşu sağlamak için dört lastiğin de yukarı bakacağı biçimde yokuşa direkt ve dümdüz tırmanın.
En iyi aile arabaları yazımızı da okumanızı rica ederiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder